Аналіз надійності трубопроводів водорозподільчої мережі м.Кропивницький

Автор(и)

  • Наталія Ковальчук Центральноукраїнський національний технічний університет, Україна
  • Василь Клименко Центральноукраїнський національний технічний університет, Україна
  • Василь Гуцул Центральноукраїнський національний технічний університет, Україна

DOI:

https://doi.org/10.20535/EHS.2021.232942

Ключові слова:

водорозподільча мережа, трубопровід, пошкодження, аварії , надійність, потік відмов

Анотація

Оцінити надійність діючих систем  водорозподільчої мережі можна на основі аналіза  статистичних даних щодо пошкоджень трубопроводів, які призвели до виникнення аварій. 

В якості одного з основних показників надійності  водопровідних труб м. Кропивницький було прийнято  середнє значення параметру потоку відмов трубопроводу ωо, що визначається як  відношення кількість відмов ділянки водопровідної мережі до терміну спостереження та протяжності ділянок водопровідної мережі відповідного діаметра.  

Для аналізу пошкоджень труб розподільчої мережі системи водопостачання міста Кропивницький, основну частину яких складають  сталеві та чавунні водопровідні труби діаметром від 25 до 1100 мм,  було зібрано і опрацьовано статистичні дані експлуатаційної організації щодо  причин пошкоджень протягом 2016-2020 років . Встановлено, що основні види пошкоджень сталевих труб складають наскрізні свищі –73,6% та корозія –  19%; а чавунних труб – пошкодження на розчеканках розтрубних з’єднань - 48,1% переломи – 20,4%, корозія - 20,2%.

Розрахунки ωо водорозподільчої системи м. Кропивницький по роках показали, що ωо зменшується при збільшенні діаметру труб, а найбільші значення ωо , 1/рік·км : 2,33 - 2016 р., 2,24 -2020 р. відносяться до труб водопровідної мережі діаметром ˂ 100 мм.

Результати аналізу  статистики пошкоджень та параметрів відмов розподільчих мереж надають можливість більш обґрунтовано планувати  ремонти і заміни труб з метою запобігання виникнення аварій. Завчасно підготовлені ремонтні ресурси, з урахуванням середніх значень параметру потоку відмов для певних діаметрів трубопроводів, нададуть можливість експлуатаційній організації вчасно реагувати на аварійні ситуації та зменшать термін на ліквідацію їх наслідків.

##submission.downloads##

Опубліковано

2021-05-20