Вплив показників грунтового середовища на корозійний стан нафтопроводів

Автор(и)

  • Анна Хоменко Національний технічний університет України «Київський політехнічний інститут ім. Ігоря Сікорського», Ukraine
  • Микола Гомеля Національний технічний університет України «Київський політехнічний інститут ім. Ігоря Сікорського», Ukraine
  • Олена Степова Національний університет «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка», Ukraine

DOI:

https://doi.org/10.20535/EHS.2021.232976

Ключові слова:

корозійні процеси, ґрунтові умови, агресивність ґрунту, сталевий нафтопровід, безпечна експлуатація

Анотація

У статті виконана оцінка ґрунтових умов експлуатації нафтотранспортної системи України за показником pH середовища, механічним та агрохімічним складом вмісту гумусу,  та побудовано карти впливу на нафтопровід в залежності від умов експлуатації що дало змогу оцінити можливість створення корозійних процесів на ділянках нафтопроводів.

Проаналізовано технічні характеристики магістральних нафтопроводів та виявлено потенційно небезпечні нафтогазопроводи України, а саме Львівській, Луганській, Дніпропетровських областях. Зроблено аналіз статистичних даних основних причин аварій на нафтопроводі, є корозія, механічні пошкодження матеріалу трубопроводу під час будівництва чи в процесі експлуатації, заводський брак конструкційного матеріалу, дефекти зварних з'єднань, навмисні пошкодження, що вказує про важливу роль в аваріях корозійних процесів.

Зіставили  карти ґрунтів за значенням рН, механічним та агрохімічним складом, вмісту гумусу корозійна активність ґрунтів за різними показниками має різний ступінь вираженості, тож ґрунтові умови, в яких експлуатуються підземні нафтопроводи, досить розбіжні.

Встановлено, існують всі умови для розвитку й протікання корозійних процесів на ділянках нафтопроводів, оскільки експлуатуються в умовах високої корозійної активності ґрунту.

Результати даної наукової роботи в комплексі з іншими дослідженнями дадуть змогу визначити потенційні екологічні загрози від корозії трубопроводів, що дасть можливість розробити заходи щодо запобігання виникнення шкідливих впливів при розгерметизації нафтопроводів.

##submission.downloads##

Опубліковано

2021-05-20