Перспективи створення радіаційних захисних модулів на основі мікромеханічних (гранульованих) конгломерацій

Автор(и)

  • Олег Герасимов Одеський державний екологічний університет, Україна
  • Людмила Сідлецька Одеський державний екологічний університет, Україна

DOI:

https://doi.org/10.20535/EHS.2021.233002

Ключові слова:

гранульовані матеріали, монолітні модулі, радіаційне окрихчування, нейтронне випромінювання

Анотація

Проблема захисту навколишнього середовища - одна з найважливіших завдань сучасності. Викиди промислових підприємств, енергетичних систем і транспорту в атмосферу, водойми і надра на сучасному етапі розвитку науки і техніки досягли таких розмірів, що в ряді районів, особливо в великих промислових центрах, рівні забруднень в кілька разів перевищують допустимі санітарні норми.

Питання поводження з радіоактивними відходами передбачає оцінку різних категорій і методів їх зберігання, а також різні вимоги щодо захисту навколишнього середовища. Метою ліквідації є ізоляція відходів від біосфери на надзвичайно тривалі періоди часу, забезпечення того, що залишкові радіоактивні речовини, що досягають біосфери, будуть в незначних концентраціях в порівнянні, наприклад, з природним фоном радіоактивності, а також забезпечення впевненості в тому, що ризик при недбалому втручанні людини буде дуже малий.

Однією з технологічних методів вирішення цієї проблеми є довготривале зберігання радіоактивних відходів в спеціалізованих модулях, в які поміщують контейнери з відходами. Про те не дивлячись на високу експертну оцінку, яку дають таким модулям вони мають ряд недоліків, наприклад з головних проблем є, те що технологічно передбачено використовувати, в якості додаткового захисту, цементні матеріали, якими заповнюють пустий простір утворений навколо контейнера.

Технологiчнi подолання загрози зниженню якостi радiацiйних монолiтних конструкцiй захисних екранiв, якi знаходяться пiд постiйним впливом iонiзуючого випромiнювання (радiацiйне скрихчування) є однією з найголовнiших задач забезпечення захисту вiд радiацiйного опромiнювання.

Метою  роботи було проведення порiвняльного аналiзу якостi (в сенсi радiацiйного захисту) монолiтних та гранульованих захисних екранiв. Показанi переваги гранульованих модулiв та обговорюються перспективи їх практичного застосування.

##submission.downloads##

Опубліковано

2021-05-20