Дослідження можливості використання водорості Zostera marina у якості альтернативної сировини целюлозно-паперової промисловості

Автор(и)

  • Дарья Лобунець Шосткинська спеціалізована школа І-ІІІ ступенів №1, Ukraine
  • Світлана Артемцова Шосткинський інститут Сумського державного університету, Ukraine
  • Оксана Павленко Шосткинський інститут Сумського державного університету, Ukraine
  • Марина Мечик Шосткинська спеціалізована школа І-ІІІ ступенів №1, Ukraine

DOI:

https://doi.org/10.20535/EHS.2021.233409

Ключові слова:

водорості, папір, морська трава, камка, целюлозовмісні відходи, целюлозно-паперова промисловість, альтернативна сировина

Анотація

Досліджено можливість використання для виробництва різноманітних типів паперу, картону та пакувальних матеріалів водоростей, а також біомаси деяких вищих рослин, що зростають на мілководді та виступають в якості дешевої та екологічно вигідної альтернативної целюлозовмісної сировини. Використання морських рослин здатне забезпечити здешевлення процесу виробництва паперової продукції, зменшення вирубки лісів, а також можливість очищення засмічених викинутими на берег водоростями ділянок узбережжя й поліпшення їхнього екологічного стану. Окрім того, використання водоростевої біомаси може стати гарним технологічним рішенням для отримання целюлозно-паперової продукції спеціального призначення: вогнетривкої, такої що має антисептичні властивості, для пакування продуктів з подовженим строком зберігання, одноразового посуду.

Практичними результатами даної роботи стало створення лабораторних зразків паперу з морських рослин, переважно Zоstera marina, а також проведення серії експериментів з варіюванням технологічних параметрів процесу на рівні малого об’єму. З метою створення безвідходної екологічної технології у якості відбілюючого агента було обрано пероксид водню. Фізичні характеристики отриманих зразків було досліджено згідно «ГОСТ 27015-86 Папір та картон».

Хоча отримані зразки паперової продукції не відповідають сучасним вимогам до якості паперових виробів, введення до їхнього складу додаткових компонентів, що сприятимуть збільшенню маси, пружності, міцності та білизни паперу, зможуть суттєво покращити їхню якість. Завданням подальшого дослідження є розробка складів волокнистих напівфабрикатів з додаванням необхідної кількості відповідних добавок, які забезпечили б повну відповідність зразків вимогам паперової промисловості. Окрім цього, в подальших дослідженнях планується дослідити біологічні, антисептичні та фунгіцидні властивостей отриманих зразків з метою використання їх у якості пакувальних матеріалів у фармацевтичній та харчовій галузі.

##submission.downloads##

Опубліковано

2021-05-20