Ґрунтові безхребетні як біологічні індикатори стану урбанізованих територій

Автор(и)

  • Анастасія Жилко Гродненський державний університет ім. Янки Купали , Belarus

DOI:

https://doi.org/10.20535/EHS.2021.233423

Ключові слова:

безхребетні тварини, біоіндикація, ґрунт, урбанізовані території

Анотація

В умовах урбанізації, на пришкільній території, було вивчено видове різноманіття безхребетних. Метою дослідження було вивчення видового різноманіття ґрунтових безхребетних тварин для визначення ступеня урбанізації території. Дослідження проводилося на пришкільній території ДУО «Середньої школи №7» м. Гродно, розташованої за адресою вул. Курчатова 7.

Для проведення дослідження було вибрано три ділянки: яблуневий сад, розташований на території, прилеглій до школи, територія уздовж автомобільної дороги, розташованої поблизу школи, «дикий луг», розташований біля території шкільного стадіону. На них були встановлені пастки для безхребетних тварин. Спіймані безхребетні були пораховані і визначена їх видова приналежність. Для оцінки видового різноманіття був використаний індекс Менхінікка. В результаті проведених розрахунків індекс Менхінікка на ділянці яблуневого саду склав 2,2, а на території «дикого лугу» і на ділянці біля дороги – 2.

Отримані дані дозволяють зробити висновок, що найбільше видове різноманіття спостерігається на ділянці яблуневого саду, а значить ступінь урбанізації цієї території найменша, порівняно з «диким лугом» і ділянкою біля дороги.

Наявність дощових черв'яків на кожній з цих території каже про нейтральний середовищі цих грунтів. На території біля дороги меншу кількість безхребетних і бідний видовий склад, отже, грунт більш щільна, на неї чинився антропогенний вплив, і вона сильно утрамбована. В результаті роботи був зроблений висновок, що грунт і природне середовище, на ділянці території об'єкта дослідження має задовільний стан.

##submission.downloads##

Опубліковано

2021-05-20