Оцінка якості середовища в районі газопилових викидів цементного заводу методом флуктууючої асиметрії листя деревних насаджень

Автор(и)

  • Вікторія Прохоренкова Гродненський державний університет ім. Янки Купали , Belarus
  • Елена Самусик Гродненський державний університет ім. Янки Купали , Belarus
  • Татьяна Марчик Гродненський державний університет ім. Янки Купали , Belarus

DOI:

https://doi.org/10.20535/EHS.2021.233428

Ключові слова:

техногенний вплив, газопилові викиди, деревні рослини, флуктуюча асиметрія, рівень мінливості, антисиметрія

Анотація

В даний час практично будь-яка виробнича діяльність людини викликає зміни якості навколишнього середовища, причому в переважній більшості випадків такі зміни носять негативний характер.

В першу чергу від забруднень страждає сама людина і навколишнє його середовище, тому зараз досить актуальним є контроль за її якістю. Однією з перспективних методик оцінки якості середовища є біоіндикація за флуктууючою асиметрією листової пластини деревних насаджень.

Метою роботи була оцінка стану деревних насаджень в районі впливу газопилових викидів ВАТ "Красносільськбудматеріали".

Об'єкт дослідження-листя деревної рослини (Betula pendula Roth.), відібрані в градієнті відстані від підприємства (від 1 до 15 км) з урахуванням «рози вітрів» (північний захід, південний захід, північний схід, південний схід). Кількість пробних майданчиків склала 30, для кожної з них було досліджено по 25 рослинних зразків.

Виявлено, що в усіх напрямках якість середовища відповідає нормі на відстані від 6 до 15 км від джерела викидів, найбільш значущі зміни відзначені для Південно-Західного і північно-східного напрямків. Погіршення якості середовища в північно-східному напрямку може бути пов'язано з впливом додаткових антропогенних факторів, зокрема вихлопні гази автотранспорту з прилеглих транспортних шляхів, так як в тому напрямку розташована дорога на нові кар'єри. У південно-східному напрямку також присутній вплив автодоріг на якість середовища, так як в тому напрямку раніше були розташовані старі кар'єри.

Однофакторний дисперсійний аналіз впливу відстані від джерела викидів на величину асиметрії листової пластинки показав достовірну силу впливу тільки для південно-західного напрямку. Вплив рози вітрів на коефіцієнт флуктуирующей оцінюється як дуже низький рівень впливу.

##submission.downloads##

Опубліковано

2021-05-20