Властивості та можливість утилізації залишків спалювання твердих побутових відходів: проблеми каунаського заводу зі спалювання віходів, Литва

Автор(и)

  • Гітіс Матіженок Каунаський технологічний університет , Lithuania
  • Інна Пітак Литовський енергетичний інститут , Lithuania
  • Арунас Балтушнікас Литовський енергетичний інститут, Lithuania
  • Ріта Крюкієне Литовський енергетичний інститут , Lithuania
  • Стасе Ірена Лукошуте Литовський енергетичний інститут , Lithuania
  • Гінтарас Денафас Kaunas University of Technology, Lithuania

DOI:

https://doi.org/10.20535/EHS.2021.233491

Ключові слова:

спалювання відходів, зольний залишок, мінералогічний склад, елементний склад

Анотація

Зольний залишок - це неоднорідна суміш шлаку, що містить залишки скла та металу в різних пропорціях. Основним хімічним вмістом донної золи є оксиди кремнію та алюміній. Інші сполуки - мінерального походження, сульфати, хлориди, чорні та кольорові метали та незгорілі органічні речовини. Елементарний склад зольного залишку головним чином залежить від сировини, що спалюється, та типу системи згоряння. Зольний залишок, як правило, має високі концентрації важких металів, що є дуже токсичними забруднювачами навколишнього середовища.

Метою дослідження був аналіз елементарного та молекулярного складу зольного залишку сміття відходів м. Каунас (Литва) за допомогою рентгенівської дифракції (XRD) та скануючої електронної мікроскопії енергодисперсійної рентгенівської спектроскопії (SEM-EDS). Також було важливо дослідити процес обробки зольного залишку за допомогою технології ADR та можливості використання переробленого матеріалу в цивільному будівництві та виготовленні бетонних виробах. Для можливості використання зольного залишку мають бути дотримані певні умови, а виділені мінеральні фракції не повинні перевищувати встановлених національних граничних значень.

##submission.downloads##

Опубліковано

2021-05-20