Забезпечення екологічної безпеки експлуатації водного транспорту

Автор(и)

  • Марта Вознюк Національний технічний університет України «Київський політехнічний інститут ім. Ігоря Сікорського», Ukraine
  • Тетяна Шаблій Національний технічний університет України «Київський політехнічний інститут ім. Ігоря Сікорського», Ukraine

DOI:

https://doi.org/10.20535/EHS.2021.233515

Ключові слова:

водний транспорт, нафтовмісні води, лляльні води, очищення води

Анотація

Сьогодні світова судноплавна індустрія розвивається досить швидко, що в свою чергу безпосередньо впливає на навколишнє середовище. В цілому, цей вид транспорту вважається більш екологічним, ніж інші види транспорту. Однак, питанню екологічної безпеки водного середовища все ж таки приділяється недостатньо уваги. При експлуатації водного транспорту неодмінно відбувається утворення нафтовмісних вод, зокрема лляльних вод. Нафта, що є основним компонентів даних вод, – один з найбільш небезпечних забруднювачів гідросфери. Тому, питання ефективної очистки лляльних вод є досить актуальним на сьогоднішній день.

Представлена стаття розглядає питання поводження з лляльними водами, зокрема щодо способів очищення даних вод.

В першу чергу, у статті надається основна інформація про лляльні води: визначено джерела утворення лляльних вод, їх якісний та кількісний склад та умови і особливості їх утворення. Проаналізовано основні нормативно-правові акти, що регулюють норми та визначають вимоги до умов скидання у водні об’єкти забруднюючих речовин, зокрема лляльних вод, та до обладнання суден щодо запобігання забрудненню.

Також, варто зазначити, що на основі статистичних даних Державної служби статистики України зведено показники надходження нафтопродуктів у моря та річки України зі зворотними водами у період 2009 – 2019 років. Представлені дані показали, що показники надходження нафтопродуктів до водойм є досить високими.

Крім того, розглянуто основні найбільш поширені та ефективні методи, що застосовуються для очистки лляльних вод. Визначено, що серед сучасних технологій очищення нафтовмісних лляльних вод в основному використовують гравітаційне відстоювання, адсорбцію, флотацію, озонування, сорбційні та біологічні методи. Здійснено огляд існуючих систем очистки лляльних вод пропозицій ринку на сьогоднішній день.

##submission.downloads##

Опубліковано

2021-05-20