Вплив pH на зворотньоосмотичне вилучення хромат-аніонів зі стічних вод гальванічних виробництв

Автор(и)

  • Катерина Сенькова Національний технічний університет України «Київський політехнічний інститут ім. Ігоря Сікорського», Ukraine
  • Микола Гомеля Національний технічний університет України «Київський політехнічний інститут ім. Ігоря Сікорського», Ukraine

DOI:

https://doi.org/10.20535/EHS.2021.233526

Ключові слова:

зворотній осмос, хромати, хромат аніони, важкі метали

Анотація

У наш час проблеми забруднення води привертають увагу різних зацікавлених сторін: громадян, урядів, підприємців і, звичайно, науковців. Представники цих груп зацікавлені у вирішенні цієї проблеми, але об’єднуючим фактором є прагнення досягти безпечного середовища та економічного прибутку.

Виробництво товарів стало джерелом різноманітних забруднювачів, але однією з найнебезпечніших груп речовин, як для довкілля, так і для здоров'я людей, є група іонів важких металів.

Незважаючи на численні дослідження проблеми вилучення аніонів хроматів із стічних вод гальванічного виробництва, вивченню та підвищенню ефективності мембранних методів очищення приділяється мало уваги.

Метою даної роботи було вивчення процесу зворотньо-осмотичної екстракції хромат-аніонів та впливу характеристик середовища на ефективність екстракції.

Зворотну осмотичну екстракцію аніонів хроматів проводили з використанням розчинів дихромату калію в дистильованій воді. Фільтрацію вищевказаних розчинів проводили в установці з мембраною низького тиску. Для перевірки впливу рН середовища на процес вилучення аніонів хроматів з водних розчинів використовували модельні розчини дихромату калію в дистильованій воді з різним рН середовища.

У статті показано, що в процесі вилучення аніонів хроматів з водних розчинів за допомогою мембрани зворотного осмосу на селективність суттєво впливає рН середовища: із збільшенням рН селективність мембрани щодо аніонів хроматів зростає.

Тим не менше, проблема використання концентрату зворотного осмосу та розчинів для регенерації від іонного обміну ще не вирішена. Запропоновані методи можуть бути впроваджені у промисловий процес.

##submission.downloads##

Опубліковано

2021-05-20