Проблемні аспекти оцінки впливу на довкілля рекультивації грибовицького сміттєзвалища

Автор(и)

  • Валерій Михайленко Київський національний університет імені Тараса Шевченка, Ukraine
  • Наталія Научу Вільний еколог, Ukraine
  • Дмитро Гулевець Національний авіаційний університет, Ukraine
  • Руслан Гаврилюк Інститут геологічних наук НАН України, Ukraine
  • Микола Близнюк Полтавський національний педагогічний університет імені В.Г. Короленка, Ukraine

DOI:

https://doi.org/10.20535/EHS.2021.233528

Ключові слова:

тверді побутові відходи (ТПВ), звалище, транскордонний вплив, оцінка впливу на довкілля (ОВД), оцінка впливу на навколишнє та соціальне середовище (ОВНСС), зацікавлена громадськість

Анотація

Поводження з твердими побутовими відходами (ТПВ) є однією із найбільш актуальних комплексних проблем регіонального масштабу. Аварія на Львівському звалищі ТПВ Грибовичі», де у 2016 році сталась масштабна пожежа, стала поштовхом для його закриття та рекультивації. Грибовицьке звалище ТПВ є одним із найбільш екологічно небезпечних об'єктів в Україні та третім за величиною в Європі. Звалище містить 12–15 мільйонів тон відходів, займає площу 38,8 га при висоті 60–70 м.

Публікація спрямована на обговорення недоліків, виявлених при критичному аналізі матеріалів та процедури оцінки впливу на довкілля (ОВД), яка є першим і обов’язковим кроком екологічної оцінки проектної діяльності відповідно до чинного законодавства. Географічне розташування об’єкту та ряд міжнародних угод в сфері захисту довкілля, стороною яких є Україна, обумовлюють міжнародний аспект дослідження.

Огляд доступної технічної документації та наукової літератури виявив ряд небезпек, які виявились недостатньо врахованими та оціненими в рамках здійснення ОВД. Зокрема, недооцінка забруднення геологічного середовища, можливості повторного самозаймання, трансграничної міграції небезпечних викидів та скидів, технічні деталі накриття звалища, фінансові питання, соціальні аспекти, розкриття інформації та доступ до неї зацікавлених сторін, охорона здоров’я населення тощо.

Світова практика рекультивації подібних об’єктів надає вагомий пріоритет оцінці впливу на навколишнє та соціальне середовище (ОВНСС). Практика впровадження ОВД в Україні зосереджена головним чином на технічних аспектах планованої діяльності, без належної уваги до соціальної складової впливів. Доступ громадськості до екологічної інформації часто ускладнений або відсутній. Зацікавлені особи від громадськості не мають достатніх інструментів впливу на ухвалення рішень у разі наявності заперечень чи істотних зауважень до реалізації планованої діяльності. Отже, є нагальна потреба у ґрунтовній та відкритій дискусії щодо вдосконалення процедур ОВД/ОВНСС в Україні.

##submission.downloads##

Опубліковано

2021-05-20

Номер

Розділ

Розділ 3. Стратегія сталого розвитку у контексті екологічної безпеки