ДОСЛІДЖЕННЯ МОЖЛИВОСТЕЙ РЕГЕНЕРАЦІЇ МЕМБРАН ЗВОРОТНОГО ОСМОСУ

Автор(и)

  • Маргарита КАРПЕНКО Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського, Україна
  • Вячеслав РАДОВЕНЧИК Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського, Україна https://orcid.org/0000-0001-5361-5808

DOI:

https://doi.org/10.20535/EHS2710-3315.2023.290781

Ключові слова:

мембрана, зворотній осмос, регенерація, антискаланти, забруднювачі мембран, оцтова кислота

Анотація

Технології баромембранного очищення води є найпопулярнішим і найдоступнішим рішенням для вирішення цього питання і створення можливості постачати якісну питну воду у кожен будинок і родину завдяки побутовим установкам зворотного осмосу. Методи обробки води і процеси доочищення водопровідної води можуть допомогти позбутися широкого спектру забруднюючих речовин, що входять до її складу. Саме мембранна технологія є однією з найбільш широко впроваджених технологій очищення води.
Звоторній осмос в даний час вважається найбільш надійною технологією опріснення води та очищення стічних вод завдяки високій енергоефективності, простому дизайну, високим виробничим потужностям та високим темпам видалення забруднень. Проте забруднення мембрани є найвразливішим елементом установок зворотного осмосу.
Основні неорганічні речовини, які утворюють осад на мембранах - сульфати, фториди, залізо, карбонати, кальцій, магній і кремнезем. Крім того, мембрана може забруднюються колоїдними частинками, які присутні у вихідній воді. Колоїдні забруднення включають неорганічні забруднювачі і органічні молекули. Мул, глина, кремнезем і оксиди металів складають більшість неорганічних колоїдів в природній воді, тоді як білки, олії та гумінові кислоти формують більшість органічних колоїдів. Біообростання або прикріплення та розмноження мікроорганізмів на поверхні мембрани є ще однією проблемою.
Проведені нами дослідження із очищення мембран за допомогою розчинів оцтової та яблучної кислот показали, що біологічну плівку, якою обростає мембрана, ці речовини розчиняють, але очистити пори і структуру мембрани від усіх забруднювачів харчові кислоти не в змозі. Тому варто шукати більш ефективні сполуки для регенерації мембран.

##submission.downloads##

Опубліковано

2024-01-24