ВПЛИВ ДОДАВАННЯ РІЗНОЇ КІЛЬКОСТІ NACL В СЕРЕДОВИЩЕ КУЛЬТИВУВАННЯ БАКТЕРІЙ НА ШВИДКІСТЬ РОЗВИТКУ КОЛОНІЙ BACILLUS THURINGIENSIS.

Автор(и)

  • Анастасія ФОМЕНКО Київський Палац дітей та юнацтва, Україна
  • Оксана БОНДАРЕНКО Київський Палац дітей та юнацтва, Інститут фізіології рослин і генетики НАН України, Україна https://orcid.org/0000-0002-6859-7136

DOI:

https://doi.org/10.20535/EHS2710-3315.2023.291002

Ключові слова:

Bacillus thuringiensis, бактеріальна культура, біологічна маса, домішки, NaCl

Анотація

У роботі було проведено дослідження впливу внесення домішки солі NaCl у щільне середовище (МПА) для культивування Bacillus thuringiensis - одного з видів ґрунтових бактерій, що має широкий попит у сільськогосподарській галузі, оскільки використовується для виробництва препаратів пестицидної дії. Показано, що додавання невеликих доз солей дає можливість забезпечити пошвидшення розвитку колоній культури при мінімальних витратах. Виявлену властивість реагування бактерії на додавання солі можна використовувати при виробництві вищезгаданих пестицидів.

##submission.downloads##

Опубліковано

2024-01-24