Зміни вмісту ферменту Рубіско в листках рослин пшениці озимої різних сортів за дії посухи

Автор(и)

  • Валерія Власюк Київський палац дітей та юнацтва, Україна
  • Оксана Бондаренко Інститут фізіології рослин і генетики НАН України, Україна

DOI:

https://doi.org/10.20535/EHS.2021.233167

Ключові слова:

РуБісКО, посуха, фотосинтез, озима пшениця

Анотація

Посуха є основним обмежуючим фактором продуктивності багатьох сільськогосподарських культур рослин. Фотосинтез – найбільш важливий, водночас і найбільш вразливий біологічний процес. При дослідженні адаптації фотосинтетичного апарату рослин до недостатнього водозабезпечення, в якості важливої ключової ланки розглядається фермент РуБісКО.  РуБісКО є основним карбоксилюючим ферментом більшості автотрофів та фотосинтетичних бактерій. Виявлено, що фермент РуБісКО складає приблизно половину всього білку в листках рослин. РуБісКО в листках є чинником, що визначає інтенсивність асиміляції СО2, тому активність РуБісКО вважають основним лімітуючим внутрішнім фактором фотосинтезу. Існує припущення, що глобальні екологічні зміни спричиняють зсув ланок лімітування продуктивності фотосинтетичного апарату, серед яких на перший план вийдуть транспорт електронів і функціонування ферменту РуБісКО. Для виявлення відмінностей вмісту ферменту РуБісКО в листках рослин пшениці озимої під дією посухи, було обрано сорти Єдність і Подільська Нива.

Результати дослідження показали, що вміст ферменту РуБісКО в рослинах озимої пшениці сорту Єдність за дії 7-денної посухи знижується на 35%. Також показано, що при таких самих умовах в рослинах озимої пшениці сорту Подільська Нива показник вмісту ферменту РуБісКО зменшується не істотно – на 7 %. Таким чином, аналіз змін вмісту ферменту РуБісКО в різних сортах озимої пшениці за дії посухи показав більш високу стійкість фотосинтетичного апарату листків рослин сорту Подільська Нива.

##submission.downloads##

Опубліковано

2021-05-20