ДОСЛІДЖЕННЯ ФАКТОРІВ СТІЙКОСТІ СИРОВАТКОВИХ БІЛКІВ У СИСТЕМАХ ОЧИЩЕННЯ СТІЧНИХ ВОД МОЛОЧНИХ ПІДПРИЄМСТВ
DOI:
https://doi.org/10.20535/EHS2710-3315.2024.304109Ключові слова:
молочна сироватка, сироваткові білки, йони стабілізатори, буферна дія, буферна інтенсивність, системи очищення стічних водАнотація
В роботі досліджено зміни протолітичної дії в процесах дестабілізації/стабілізації сироваткових білків у системах очищення стічних вод молочних підриємств шляхом зміни концентрацій йонів стабілізаторів Са+2 та PO43-. Встановлено, що α-Лактоальбумін (α-La) є чутливим до високих концентрацій йонів Са+2, а βв- та βс-Лактоглобуліни (β-Lg) до присутності йонів PO43- загалом. Для забезпечення вилучення цільових фракцій α-La та β-Lg необхідно вилучати йони Са+2 та PO43- відповдіно. Отримані результати можливо використовувати для наступного дослідження процесів фракційного вилучення сироваткових білків у системах очищення стічних вод, з метою їх наступної утилізації у виробництві білкових продуктів та адитивів.
##submission.downloads##
Опубліковано
Номер
Розділ
Ліцензія
Авторське право (c) 2024 Микола ЯЦКОВ, Наталія КОРЧИК, Володимир БЕСЕДЮК, Захар МАЛЕЦЬКИЙ
Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.