Моделювання та кількісне оцінювання соціального ризику у контексті планованої діяльності підприємством деревообробної промисловості в с. Городок, Рівненської області.

Автор(и)

  • Дмитро Стефанишин Інститут телекомунікацій і глобального інформаційного простору НАН України , Ukraine
  • Даніель Бенатов КПІ ім. Ігоря Сікорського , Ukraine

DOI:

https://doi.org/10.20535/EHS.2021.232697

Ключові слова:

оцінка впливу на довкілля, планована діяльність, ризик розвитку індивідуальних канцерогенних ефектів, соціальний ризик

Анотація

Згідно з Законом України «Про оцінку впливу на довкілля» у процесі прийняття рішень про провадження господарської діяльності, яка може мати значний вплив на довкілля, здійснюється процедура, згідно з якою, зокрема, оцінюються впливи, пов’язані з ризиками для здоров’я людей. Як відомо, завдання з оцінювання ризиків є надзвичайно складними інтелектуальними завданнями, адекватне вирішення яких потребує як високопрофесійних умінь, так і належної прозорості в оцінках, щоб не допускати різного роду маніпуляцій та перекручень. При цьому виникає ряд питань як щодо адекватності так званих «нормативних» методів та моделей кількісного оцінювання ризику для здоров’я населення від забруднення атмосферного повітря, що є присутнім практично в усіх видах планованої діяльності, на які поширюються вимоги Закону, так і щодо об’єктивності даних, що використовуються при розв’язанні  практичних задач з оцінювання ризиків, особливо у випадках, коли планована діяльність може нести значні потенційні загрози здоров’ю людей.

В статті, що пропонується, проаналізовано результати кількісного оцінювання соціального ризику планованої діяльності, пов’язаної з підприємством деревообробної промисловості в с. Городок, Рівненської області, які було представлено в звіті з оцінки впливу на довкілля планованої діяльності, визначеної як «Реконструкція промислового комплексу будівель і споруд під підприємство деревообробної промисловості». Звіт було розроблено Товариством з обмеженою відповідальністю «Технопривід Інвест Груп», як суб’єктом господарювання, яке представляло на момент процедури оцінки впливу на довкілля інтереси відомої міжнародної корпорації «Кроноспан». Поданий звіт з оцінки впливу на довкілля пройшов встановлену Законом України «Про оцінку впливу на довкілля» процедуру, за результатами якої територіальним органом в особі департаменту екології та природних ресурсів Рівненської обласної державної адміністрації, було надано висновок про допустимість планованої діяльності. В результаті проведеного аналізу наведеної в звіті кількісної оцінки соціального ризику, отриманої згідно з прийнятою моделлю, встановлено невідповідність цієї оцінки об’єктивним даним, зокрема про стан соціуму, який може зазнати негативного впливу.

Для більш глибокого вивчення проблеми рекомендовано провести окремі дослідження соціального ризику планованої діяльності через можливість виникнення надзвичайних ситуацій внаслідок аварій на підприємстві.

Біографія автора

Дмитро Стефанишин, Інститут телекомунікацій і глобального інформаційного простору НАН України

--

##submission.downloads##

Опубліковано

2021-05-20

Номер

Розділ

Розділ 3. Стратегія сталого розвитку у контексті екологічної безпеки