Кінетика процесу сушіння енергетичної верби

Автор(и)

  • Олена Гусарова Інститут технічної теплофізики Національної академії наук України, Ukraine
  • Раїса Шапар Інститут технічної теплофізики Національної академії наук України, Ukraine

DOI:

https://doi.org/10.20535/EHS.2021.232835

Ключові слова:

сушильне обладнання, верба, низькотемпературне конвективне сушіння, подрібнення

Анотація

В умовах енергетичної кризи дослідження процесів сушіння енергетичної деревини, як відновлюваного джерела енергії є актуальним та своєчасним завданням. При розробленні тепловологісних режимів сушіння необхідно забезпечити підвищення енергоефективності процесу та високу теплотворну здатність створюваного палива.

Мета: інтенсифікація процесу зневоднення енергетичних рослин, визначення раціональних параметрів сушильного агента та умов зневоднення.

Як об'єкт зневоднення використано енергетичну вербу, сушіння проводили до досягнення матеріалом залишкової вологості 5...6%.

Результати досліджень. Дослідженнями по впливу температури сушильного агента на кінетику вологообміну встановлено, що підвищення температури від 80 до 100 °С сприяє інтенсифікації тепломасообміну і скорочує тривалість процесу до 25%.

Збільшення питомого навантаження позитивно впливає на продуктивність сушильної установки і підвищує обсяги переробленої сировини. Загальна тривалість зневоднення від мінімального навантаження до максимального зростає в 3,5 рази.

Істотним параметром впливу на кінетику сушіння і підвищення ефективності процесу є спосіб подрібнення сировинного матеріалу. Найінтенсивніший режим відповідає способу подрібнення верби шляхом комбінування стирання і удару. При такому способі подрібнення тривалість сушіння скорочується від 15 до 25% порівняно з розглянутими.

Висновки. За результатами теоретичних й експериментальних досліджень кінетики вологообміну в режимі низькотемпературного зневоднення енергетичної верби встановлено: вплив температури сушильного агента; вплив способу подрібнення енергетичної верби; вплив питомого навантаження на сушильну поверхню установки.

Встановлені умови та параметри низькотемпературного сушіння забезпечують інтенсифікацію й економічність процесу та одержання сушеної енергетичної верби з низькою і рівномірно розподіленою залишковою вологістю.

##submission.downloads##

Опубліковано

2021-05-20