Екологічні ризики при транспортуванні вуглеводневої сировини

Автор(и)

  • Тетяна Серга Національний університет "Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка", Ukraine
  • Оксана Бондар Національний університет "Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка", Ukraine
  • Олена Степова Національний університет "Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка", Ukraine

DOI:

https://doi.org/10.20535/EHS.2021.233127

Ключові слова:

нафто-газотранспортна мережа, екологічний ризик, екологічна безпека, аварії, алгоритм прогнозування

Анотація

В роботі розглянуто проблему забезпечення ефективності, експлуатаційної надійності, екологічної безпеки і підвищення довговічності нафто-газотранспортної мережі України, зокрема і Полтавщини. Відомо, що корозійні процеси значно підвищують екологічні ризики, пов’язані з експлуатацією нафтопроводів. Нафто-газопроводи експлуатуються в природних умовах, головним чином, під землею, тому вони підлягають впливу підземної ґрунтової корозії, що часто приводить до розгерметизації сталевих нафтопроводів. Екологічний ризик розглядається в цілому як ймовірність настання небажаних подій і наслідків та є важливою ознакою екологічної безпеки.

В роботі показано доцільність використання алгоритмічної бази для аналізу ризиків в результаті аварій на нафто-газопроводах через їх розгерметизацію на основі теорії надійності. Однією з основних кількісних складових техногенного ризику є визначення розмірів зон негативного впливу вражаючих факторів аварій. Виділення потенційно-небезпечних ділянок на магістральних газопроводів рекомендовано проводити за допомогою плану їх траси з прилеглою територією. В якості таких ділянок в першу чергу необхідно виділяти: ділянки магістральних газопроводів, поблизу яких, на відстані не більше 0,5 км від їх осі, розташовані населені пункти, окремі громадські будівлі, місця масового скупчення людей і комплекси будівель, споруд, обладнання сторонніх організацій. Додатково в якості потенційно-небезпечних ділянок розглядаються сільськогосподарські угіддя, лісові угіддя,  землі природно-заповідного фонду, водні джерела, що значно підвищує екологічні наслідки аварійних ситуацій.

Аналіз дає змогу виявити фактичне становище на ділянках газопроводів, спрогнозувати можливі негативні наслідки в разі виникнення надзвичайних ситуацій та дозволить вчасно вжити необхідні заходи з метою їх попередження.

##submission.downloads##

Опубліковано

2021-05-20