Вплив умов культивування бактерій на синтез каротиноїдів

Автор(и)

  • Еріка Костенко Київський палац дітей та юнацтва, Ukraine
  • Оксана Бондаренко Інститут фізіології рослин і генетики НАН України, Ukraine

DOI:

https://doi.org/10.20535/EHS.2021.233157

Ключові слова:

каротиноїди, пігменти, ретинол, мікробіологічний синтез

Анотація

Каротини - природні органічні пігменти групи каротиноїдів, які є попередниками вітаміну
А. У продуктах тваринного походження міститься в усіх формах, проте оскільки чистий
ретинол нестабільний, значна його частина перебуває у вигляді складних ефірів ретинолу.
Вітамін не може синтезуватися в організмі людини самостійно. Його нестача в організмі
провокує ряд проблем зі здоров’ям: курячу сліпоту, збільшення ризику виникнення
онкологічних патологій передміхурової залози, легенів, захворювання серцевого м’яза,
розвиток вікових змін у сітківці ока. Hезважаючи на схожість між собою, кожна група
каротиноїдів справляє свій вплив на певний тип тканин в організмі людини.
Найрозповсюдженішими з них є каротини. Вони активно синтезуються рослинами,
особливо багато їх у листі при переході рослин до цвітіння. Використання рослин, як
джерела каротиноїдів, незважаючи на свою популярність має ряд недоліків: сезонний
характер, залежить від екологічного стану ґрунтів та урожаїв рослин, також існує
проблема великих посівних площ під вирощування рослин, забезпечувати які дорого. До
того ж, біодоступність каротиноїдів з соку овочів невелика через високий вміст пігментів,
асоційованих з білковими комплексами, що ускладнює їх вивільнення. Мікробіологічний
синтез є перспективним методом отримання пігменту, так як мікроорганізми, зокрема
бактерії, здатні швидко накопичувати біомасу, а також не потребують великої площі для
культивування. Саме тому з метою здешевлення подальшого промислового виробництва
було проведене дослідження, метою якого було експериментально з’ясувати вплив умов
культивування, а саме вмісту солі різної концентрації в середовищі та наявність
(відсутність) світла на синтез каротиноїдів ґрунтових бактерій. Дослідження показали, що
досить незначні коливання вмісту солі NaCl в складі середовища культивування бактерій
виду Bacillus subtilis викликають збільшення синтезу каротиноїдів, при чому в темряві цей
процес проходить активніше.

##submission.downloads##

Опубліковано

2021-05-20