Сталий розвиток міст та регіонів: проблеми доступності якісних послуг з постачання безпечної питної води

Автор(и)

  • Ірина Сагайдак Університет державної фіскальної служби України, Україна
  • Тетяна Чорна Університет державної фіскальної служби України, Україна
  • Вікторія Павлішина Університет державної фіскальної служби України, Україна

DOI:

https://doi.org/10.20535/EHS.2021.233102

Ключові слова:

водопостачання, водовідведення, питна вода, децентралізація, об’єднана територіальна громада

Анотація

Система водопостачання та водовідведення є однією з основних у забезпеченні доброту населення, має значний вплив на інші галузі національного господарства України та розвиток регіональних економік. В роботі досліджено причини незадовільної якості питної води, що надходить до споживача, серед яких виділено: суттєве погіршення стану джерел водопостачання; критичний технічний стан водогонів і розподільчих мереж; фінансові проблеми галузі (нестача коштів для своєчасної заміни зношеного обладнання, великі втрати води в системі); недосконалість структури управління галуззю та нормативно-правової бази для забезпечення її надійного та ефективного функціонування. Проаналізовано погіршення ситуації щодо збитковості водоканалів внаслідок запуску нової моделі ринку електроенергії.

З активізацією процесів децентралізації об’єднані територіальні громади мають можливість планувати і реалізовувати програми з модернізації, оптимізації та розвитку систем водопостачання та водовідведення. В статті розглянуто особливості утримання системи водопостачання на прикладі Ірпінського регіону. Показано, що на модернізацію системи водозабезпечення і водовідведення в регіоні впродовж останніх п’яти років за кошти громади було здійснено реконструкцію та будівництво свердловин, станцій водопідготовки та знезалізнення води; придбання нової техніки і обладнання; ремонт водопровідної мережі (замінено понад 60% старих мереж) та каналізаційних колекторів; вирішення проблеми незаконних підключень; встановлення лічильників з можливістю передачі даних в режимі онлайн. Розглянуто проблеми, що потребують термінованого вирішення: дозаміна старих та ліквідація тупікових мереж, здійснення системних досліджень нарахунок чи вистачить води для подальшого зростання міста; необхідність вивчення питання щодо спорудження власних потужностей з очищення стічних вод.

Обгрунтовано пріоритетність комплексної програми розвитку системи водопостачання і водовідведення в розбудові сучасного міста і забезпечення комфортного проживання в ньому.

##submission.downloads##

Опубліковано

2021-05-20

Номер

Розділ

Розділ 3. Стратегія сталого розвитку у контексті екологічної безпеки