Розробка оптичного методу для визначення скловидності пивоварного ячменю для виготовлення екологічно чистого пива
DOI:
https://doi.org/10.20535/EHS.2021.233430Ключові слова:
скловидність ячменю, комп'ютерний зір, алгоритм, оптичний методАнотація
Ячмінь є однією з найважливіших сільськогосподарських культур. Він використовується для виготовлення борошна, круп'яних виробів, комбікормів, а частина спеціалізованих сортів знайшли своє застосування в якості основної сировини для пивоваріння.
З усіх показників якості пивоварного ячменю одним з найбільш важливих є скловидність. Даний показник широко використовується виробниками солоду для оцінки виравненності проб. Використання електромагнітного випромінювання призводить до зміни смакових якості ячменю, що позначається на подальшому якість виробленої з нього продукції, наприклад, пива. Для проведення експериментальних досліджень аналізу стекловидности ячменю використовувався пристрій, який містить два джерела випромінювання, верхній і нижній, що працюють у видимому і інфрачервоному (ІК) діапазонах відповідно та розсіює пластини, прозорою касети для розміщення досліджуваних зразків зерна в зоні аналізу і телевізійної камери з об'єктивом.
Алгоритм визначення скловидності був заснований на розрахунку інтегрального показника пропускання кожного зернового компонента і порівнянні його зі значеннями, отриманими експертами галузі для використаних в роботі зразків. В якості вихідного зразка бралося зображення досліджуваних зразків, отримане в режимі зйомки зі збільшеним часом експонування. Методика проведення експериментів полягала в вимірах за допомогою фотометричної, колориметричної та метричної калібрувальних систем. Ці системи дуже часто застосовуються в різних фотометричних пристроях і квантових приладах.
Таким чином, метою даної роботи була розробка алгоритму визначення загальної скловидності проби ячменю, проведення оцінки впливу орієнтації об'єктів на результати роботи алгоритму,оцінення повторюваності результатів при однаковій орієнтації об'єктів і реалізація функції оцінювання виравненності проб за показником «скловидність».
##submission.downloads##
Опубліковано
Номер
Розділ
Ліцензія
Авторське право (c) 2021 Семен Логунов , Вадим Давидов , Василій Рудь
Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.