КІНЕТИЧНІ ХАРАКТЕРИСТИКИ ПРОЦЕСУ ДЕЛІГНІФІКАЦІЇ РОСЛИННИХ ВІДХОДІВ

Автор(и)

  • Назарій МИХАЙЛЕНКО Київський політехнічний інститут ім. Ігоря Сікорського, Україна
  • Оксана ОРЛОВА Київський політехнічний інститут ім. Ігоря Сікорського, Україна
  • Віта ГАЛИШ Інститут хімії поверхні ім. О.О. Чуйка НАНУ, Україна https://orcid.org/0000-0001-7063-885X

DOI:

https://doi.org/10.20535/EHS2710-3315.2023.291011

Ключові слова:

рослинні відходи, делігніфікація, целюлоза, лігнін, кінетика

Анотація

В роботі наведено результати надоцтової делігніфікації недеревної рослинної сировини –відходів сільського господарства. Продуктом такої обробки є целюлоза з низьким вмістом залишкового лігніну. Розраховані показники оптимальності видалення компонентів ароматичної та полісахаридної природи свідчать про те, що оптимальність видалення лігніну та вуглеводів досягається протягом 120 хв делігніфікації. Кінетичні характеристики надоцтової делігніфікації визначали аналітичним методом. Одержані дані свідчать про те, кінетика видалення лігніну з рослинної сировини добре описується реакцією першого порядку. Загалом, одержані результати можуть бути покладені в основу розробки ресурсоефективної технології виготовлення целюлози надоцтовою делігніфікацією.

 

##submission.downloads##

Опубліковано

2024-01-24