ВИДАЛЕННЯ ІОНІВ МАГНІЮ З ВОДИ В ЕЛЕКТРОЛІЗЕРАХ З ДІАФРАГМОЮ
DOI:
https://doi.org/10.20535/EHS2710-3315.2025.329959Ключові слова:
електроліз , пом’якшення води , магнієва жорсткість , іони магнію (Mg²⁺) , гідроксид магнію (Mg(OH)₂), двокамерний електролізер з діафрагмою, pH (водневий показник), осадження, фільтрація, щільність струмуАнотація
У роботі наведено результати дослідження можливості застосування процесу електролізу в двокамерних електролізерах з діафрагмою для зниження магнієвої жорсткості водних розчинів. Встановлено, що проведення електролізу протягом 10–60 хв дозволяє знизити початкову жорсткість води з 10–30 мг-екв/дм³ до рівня 7 мг-екв/дм³, допустимого згідно з чинними нормативними документами для води, призначеної для споживання людиною. Основним чинником зниження жорсткості розчинів є зростання водневого показника в катодному відділенні. Деяке зниження жорсткості зафіксовано і в анодному відділенні, ймовірно, внаслідок дифузії іонів магнію через діафрагму в катодне відділення. При живленні електролізера від стабілізованого джерела постійної напруги зафіксовано екстремальну зміну щільності струму на електродах у процесі електролізу, спричинену зміною провідності розчину в катодному відділенні. За сталого хімічного складу води цю залежність можна використовувати для контролю перебігу процесу електролізу. Отримані позитивні результати стимулюють подальші дослідження в цьому напрямі.
##submission.downloads##
Опубліковано
Номер
Розділ
Ліцензія
Авторське право (c) 2025 Богдан ВОЩЕНКО, Вячеслав РАДОВЕНЧИК, Олексій ТОМІН

Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.
